fbpx
on air now

A Dust in Time


Meditatieve reis voor vier strijkers

mrt 7

De Amerikaans-Chinese componist Huang Ruo schreef met A Dust in Time een meditatieve reis waarin de strijkers van Asko|Schönberg elkaar geen moment loslaten

Zandmandala

Hij vergelijkt A Dust in Time met een Tibetaanse zandmandala: een complexe figuur die eerst minutieus wordt vervaardigd en vervolgens weer vernietigd. De muziek groeit uit een enkel punt tot kleurrijke volheid, waarna ze inkrimpt en verdwijnt. De tijd lijkt te verdwijnen.

 

Ruimtelijke totaalervaring

Huang Ruo liet zich inspireren door lockdown-ervaringen van zichzelf en anderen. De crisis hulde onze levens in schaduw, zo voelde de componist het. Met A Dust in Time creëerde hij een akoestische ruimte ‘om te reflecteren, te rouwen, om innerlijke vrede en hoop bij te vinden.’ Door de enscenering wordt dit een ruimtelijke totaalervaring, waarbij de toeschouwer zal worden ondergedompeld in een spel van muziek, licht en tijd.

 

De pers over A Dust in Time

‘Vanuit een fluisterzacht duet van cello en altviool ontwikkelt zich uiterst langzaam een pulserend visioen, dat na verloop van een uur weer net zo traag oplost in het niets. Fascinerend, en een indrukwekkend staaltje concentratie van de spelers.’ (Trouw)

Huang Ruo

A Dust in Time

Asko|Schönberg

Foto: Melle Meivogel

In samenwerking met Muziekgebouw Productiehuis.

Word Vriend van Asko|Schönberg en steun onze uitvoeringen. Lees hier meer

mrt. 7 2024

donderdag

20:15

Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ