fbpx
on air now

M.M. bekroond met Matthijs Vermeulenprijs 2023


Pete Harden (composer), Pauline Peyrade (libretto & narration)

home

Pete Harden ontvangt de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie M.M., geschreven voor Asko|Schönberg

M.M. wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg o.l.v. Joey Marijs en Keren Motseri & Anna Trombetta zang. De speciale verfilming kwam tot stand in samenwerking met Asko|Schönberg, zie de video hieronder.

De jury over M.M.:

De jury ervaart het werk ‘M.M.’ ‘als een adembenemend labyrint van suggesties, cirkelend rond het thema van de persoon van Marilyn Monroe, vormgegeven met muziek, beeld en gesproken en gezongen tekst’. Ze is van mening dat Pete Harden ondanks de verwijzingen naar de jaren ‘50 een actueel werk heeft gemaakt en dat hij met zijn grensverleggende aanpak een bijzondere bijdrage levert aan de ontwikkeling van de hedendaagse muziek. ‘Het werk is ook actueel door de wijze waarop het ons een spiegel voorhoudt over hoe wij mensen met elkaar omgaan en de maskers die we daarbij opzetten. Pete Harden toont in dit werk een zeer persoonlijke schrijfstijl. De manier waarop hij het beperkte muziekmateriaal tot het eind van het werk levend weet te houden, dwingt grote bewondering af’.
foto: Pete Harden ©Tessa Veldhorst

De prijs wordt op 17 juni, de Dag van de Componist, uitgereikt door Viktorien van Hulst, directeur van het Fonds Podiumkunsten.